CCV: geoptimaliseerde VRKI 2.0 vanaf 1 januari 2019 van kracht

De definitieve versie VRKI 2.0-2019 is dinsdag gepubliceerd, meldt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). In de nieuwe versie zijn fouten en onduidelijkheden verholpen. Vanaf 1 januari 2019 kunnen bouwkundige en elektronische beveiligers met deze versie aan de slag om het inbraakrisico van woningen en bedrijfsgebouwen te bepalen en bijpassende beveiligingsmaatregelen kiezen.

Het Deskundigenpanel inbraakbeveiliging gelooft dat de geoptimaliseerde versie van VRKI 2.0 aansluit bij de ontwikkelingen in de markt en beveiligers nóg beter bedient. De VRKI 2.0 die eerder dit jaar is gepubliceerd bleek hierin niet altijd toereikend.

Het CCV ontving de afgelopen maanden veel suggesties ter verbetering vanuit de markt. De aangebrachte wijzigingen zorgen voor de nodige winstpunten, vertelt Tanja Stoops, adviseur Keurmerken van het CCV: “Behalve werkbare VRKI-matrixen, kent VRKI 2.0 nu ook een verbetering en vooral versimpeling van het intakedocument. Daarnaast is het intakedocument losgekoppeld van het Programma van Eisen (PvE). EL1 in klasse 1 bedrijven is ingevoerd en het AT-niveau in klasse 2 is verlaagd van AT3 naar AT2, zoals het vroeger was. Bovendien is de VRKI qua BK-maatregelen aangepast aan de beveiligingsfilosofie.”

Niet alleen in algemene zin zijn er winsten behaald, ook op het niveau van woningen en gebouwen is kritisch gekeken naar de effectiviteit, aldus het CCV. Zo is er bij woningen sprake van inbraakpreventie (daders buiten houden) en buitbescherming (CO- en ME-maatregelen) en gelden de BK-maatregelen in alle gevallen voor de hele schil, omdat het inbraakpreventie is.

Bij bedrijven wordt gesproken over diefstalpreventie (buitbescherming) en bedrijfscontinuïteit (dus signalering, CO- en ME-maatregelen). De BK-maatregelen gelden niet voor de hele schil, maar wel voor díe wanden waarachter goederen H en ZH liggen. Bovendien is er alle gevallen sprake van CO- en ME-maatregelen.

Vanaf 1 januari 2019 mag de VRKI 2.0 2019 versie worden gebruikt. Daarnaast mag tot 1 april 2019 gebruik worden gemaakt van de VRKI 2.0 2018 versie. Alle verouderde documenten van de VRKI worden van de website verwijderd en beveiligers, verzekeraars en andere betrokkenen mogen alleen nog gebruik maken van VRKI 2.0. Tanja Stoops: “Op deze manier zorgen we voor eenduidigheid in de markt en komen er een optimale risicoanalyse en bijbehorende beveiligingsmaatregelen.”