Voor de horeca is een vernieuwde checklist beschikbaar voor de invoering van controles op wapenbezit. Deze is opgesteld door Bureau Beke in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
In het ‘Actieplan Wapens en Jongeren’ is het tegengaan van het bezit van wapens in de horeca een van de speerpunten in de aanpak van wapenbezit onder jongeren. Een bijdrage hieraan is de checklist ‘Checklist invoering controle op wapenbezit horeca’, die is bedoeld voor horecagelegenheden, politie en gemeenten.
De wapencontroles zijn niet alleen bedoeld voor uitgaansgelegenheden die problemen hebben op dit gebied. De checklist is een instrument dat wapenbezit in de horeca moet voorkomen en het veiligheidsgevoel in en rond de horeca moet verhogen. In de checklist staan verschillende fasen die nodig zijn om de invoering van controles op wapenbezit in de horeca te vergemakkelijken.
In de checklist worden eerst betrokken partijen en de definities geïntroduceerd. Vervolgens zijn er drie deeltrajecten: voorbereidingsfase, uitvoeringsfase en nazorgfase. Verschillende partijen dragen bij deze controles ieder hun eigen verantwoordelijkheid. Welke partijen dat zijn in welke fase, wordt aangegeven via icoontjes. Aan het eind van de checklist zijn praktische tips en voorbeelden terug te vinden.