Consumentenbond raadt gebruik VPN-app Facebook af

De Consumentenbond raadt mensen af om de VPN-app van Facebook, Onavo Protect, te gebruiken. Dinsdag bleek dat die app wordt aangeraden vanuit de Facebook-app voor de iPhone. Met een VPN kan een internetgebruiker zijn verbinding beveiligen, wat van pas komt op openbare WiFi-hotspots. Maar de app van Facebook sluist in de praktijk data over het gebruik van de verbinding door naar Facebook.

Dat laatste is tegen het zere been van de Consumentenbond, meldt de NOS. Volgens die organisatie belooft de app privacy, terwijl die in feite juist de privacy van gebruikers schendt. “Onder het misleidende mom van extra privacy en veiligheid verzamelt het bedrijf álle gegevens van de gebruiker”, aldus de organisatie in een verklaring.

Door de data van de gebruikers van de VPN-app te analyseren, zou Facebook bijvoorbeeld al vroeg kunnen ontdekken welke apps populair zijn bij gebruikers van de dienst. Daarop zou Facebook slim kunnen inspelen met bijvoorbeeld overnames.

De Consumentenbond raadt aan een VPN-app te gebruiken die het protocol OpenVPN gebruikt. Wat betreft de app van Facebook stelt de organisatie dat gebruikers nog beter af zijn met een onbeveiligde verbinding.