‘Criminelen regelen zaakjes via gemeenteraad’

Lokale partijen doen te weinig om infiltratie door criminelen te voorkomen. Dat zegt Emile Kolthoff, hoogleraar criminologie en lector ondermijning aan de hogeschool Avans, meldt de NOS. De partijen weten in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen te weinig over hun aspirant-raadsleden en vooral over hun mogelijke beïnvloedbaarheid door criminelen.

Dat zou beter kunnen als de partijen meer werk maken van de screening van kandidaat-raadsleden, zegt Kolthoff. Uit onderzoek uit 2017 blijkt dat infiltratie met een crimineel oogmerk verspreid over het hele land voorkomt. In de meeste provincies zou het gaan om 20 tot 30 procent van de gemeenten. De meestvoorkomende manier van infiltratie is via de gemeenteraad.

Volgens Kolthoff is het makkelijker voor criminelen om een raadslid te beïnvloeden dan een wethouder, omdat die vaak veel beter zijn gescreend. “Nu de overheid bezig is om de georganiseerde criminaliteit harder aan te pakken, is het ook logisch dat de georganiseerde misdaad harder gaat terugdrukken. Nu zijn er dus meer criminele organisaties bezig om invloed via de raad te krijgen. Criminelen gaan dan niet zelf in de raad zitten, maar schuiven stromannen naar voren.”

Gemeenten proberen zich te weren tegen deze vormen van ondermijning. Zo heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een brief aan alle burgemeesters gestuurd met de oproep om vooraf de kandidaten op de kieslijsten van de lokale politieke partijen te screenen.