Dader deed DDOS-aanvallen ‘omdat het grappig is’

De 18-jarige Jelle S., die onlangs met DDoS-aanvallen de websites van de Belastingdienst en diverse banken zou hebben platgelegd, heeft voor zijn arrestatie per mail contact gehad met De Volkskrant, waarin hij uitlegt waarom hij de aanvallen uitvoerde. In de correspondentie zegt hij dat hij de aanvallen uitvoerde ‘om te laten zien dat een tiener gewoon alle banken kan platleggen met een relatief simpele aanval.’

Op 31 januari kwam de krant per mail in contact met iemand, die beweerde achter de DDoS-aanvallen te zitten die eind januari op verschillende banken, de Belastingdienst en DigiD werden uitgevoerd. Op de vraag wat zijn motivatie is voor de aanvallen, antwoordde hij ‘omdat het grappig is. Mensen raken in paniek, gelijk alles naar de Russen wijzen. Veel media-aandacht, genoeg redenen om het te doen’.

De krant zegt de correspondentie niet eerder naar buiten te hebben gebracht, omdat nog niet zeker was dat de man verantwoordelijk was voor de aanvallen. Maandag maakte de politie bekend dat de man als verdachte is aangehouden. Hij blijft nog in elk geval twee weken vastzitten. Voor de aanvallen kan hij een celstraf van enkele jaren krijgen.