Docenten voelen zich minder veilig op school

Leerlingen die onder invloed van drugs in de klas zitten of zelfs met een wapen op school rondlopen. Docenten van vooral praktische vmbo-scholen zeggen bovengemiddeld vaak zulke incidenten mee te maken. Ze voelen zich daardoor steeds minder veilig. Dat blijkt uit onderzoek naar sociale veiligheid onder 1100 docenten dat werd uitgevoerd door DUO Onderwijsonderzoek & Advies en het Algemeen Dagblad.

In het afgelopen jaar werd 40 procent van de docenten op vmbo-scholen geconfronteerd met drugshandel door leerlingen in of rondom school. Bij havo/vwo-scholen zegt 23 procent van de docenten zoiets te hebben meegemaakt. Docenten op vmbo-scholen krijgen ook vaker te maken met diefstal door leerlingen (63 procent) dan hun collega’s op havo/vwo-scholen (38 procent). En tenslotte zegt 22 procent van de vmbo-docenten incidenten meegemaakt te hebben met leerlingen die met wapens rondlopen. Bij de leraren op havo/vwo-scholen gaat het om 6 procent.

Docenten geven de sociale veiligheid op school gemiddeld een 7,8. Dat is minder dan bij vergelijkbaar onderzoek in 2015. Toen bedroeg het rapportcijfer nog een 8,6.