Drie aanhoudingen wegens creditcard-phishing

Het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland heeft drie verdachte personen aangehouden wegens creditcard-phishing. Door een extra creditcard aan te vragen op naam van nietsvermoedende slachtoffers en deze te laten bezorgen bij een leegstaande woning, wisten de criminelen duizenden euro’s buit te maken.

De drie verdachten, mannen van 22, 28 en 20 jaar uit Amsterdam, werden in januari aangehouden voor medeplichtigheid aan creditcard-phishing. Naar schatting maakten zij ruim vijftigduizend euro buit, aldus de politie. De aanhoudingen zijn het resultaat van intensief recherchewerk door het cybercrimeteam Midden-Nederland. Tijdens een langlopend onderzoek konden de verdachten worden geïdentificeerd aan de hand van camerabeelden, observaties en het nalopen van digitale sporen.

De zaak kwam aan het rollen nadat creditcardprovider ICS aangifte deed van phishing. De verdachten benaderden klanten van ICS via een phishingmail. Als een klant op een linkje in de mail klikte, werd hij of zij omgeleid naar een vals ICS website. Zo konden de internetcriminelen klantgegevens achterhalen. Vervolgens vroegen zij op een echte ICS website een extra creditcard aan met de gegevens van de slachtoffers. De daders lieten de extra aangevraagde creditcard bezorgen in de brievenbus van een leegstaande woning en visten de brievenbus leeg. Vervolgens werden de creditcards op naam van de slachtoffers gebruikt voor het pinnen van hoge bedragen en het bestellen van dure goederen.