Drugscriminelen voortaan ook in Amsterdamse top-600

De top-600-lijst die gemeente, politie en justitie in Amsterdam gebruiken om jonge criminelen af te remmen, wordt uitgebreid met drugscriminelen en plegers van buitensporig geweld. Volgens burgemeester Halsema neemt de impact van drugshandel op het openbare leven in de wijken toe.

Dat drugscriminelen tot nu toe niet op de lijst met veelplegers stonden, komt door de criteria die in het verleden zijn vastgesteld, zegt Halsema. De aandacht ging vooral naar high impact crimes als straatroven en woninginbraken. “Dat is omdat die misdaden het meest in het oog springen van burgers”, zegt Halsema. “Maar omdat wij denken dat drugsmisdaad op de lange termijn een groot effect heeft op onze stad, nemen wij de daders op in de top-600.” De burgemeester hoopt dat de veranderde aanpak ertoe leidt dat drugscriminelen sneller kunnen worden opgepakt, zodat voorkomen wordt dat jongeren om hen heen worden ‘besmet’.

Het aantal geregistreerde misdrijven in Amsterdam is overigens, in lijn met de landelijke cijfers, vorig jaar opnieuw afgenomen. Het waren er 88.332. In 2015 waren er nog meer dan 102.000 geregistreerde misdrijven.