Geld afpakken criminelen lukt steeds minder goed

Het afpakken van geld van criminelen levert te weinig resultaat op. Het Openbaar Ministerie kiest daarom voor een nieuwe strategie. Het OM wil meer energie steken in het volgen van verdachte geldstromen en zo criminelen opsporen.

Nu is dat vaak andersom: het OM spoort eerst een crimineel op en gaat daarna op zoek naar waar het geld is gebleven. Dat levert te weinig op, stelt het OM. Justitie vangt vaak de ‘kleine vissen’, maar de grote criminelen ontspringen de dans. Zij hebben hun geld weggestopt achter ingewikkelde financiële constructies in het buitenland en weten uit het zicht van de opsporingsinstanties te blijven.

Vorig jaar heeft het Openbaar Ministerie 171 miljoen euro ontnomen van criminelen. Dat is minder dan het jaar ervoor, toen 221 miljoen euro werd afgepakt. In Nederland gaat een veelvoud aan crimineel geld om. Zo berekende de Universiteit Utrecht dat in 2014 zo’n 16 miljard euro is witgewassen. Bijna 7 miljard daarvan werd verdiend met drugshandel en fraude.

In de afpakcijfers zijn bovendien de transacties opgenomen die het OM oplegde aan grote bedrijven. Zo kreeg ING vorig jaar 100 miljoen euro boete wegens het faciliteren van witwassen, wat het totaalcijfer flink ophoogt.