Gevangenen in Sittard mogen cel niet uit vanwege stroomstoring

Vanwege een stroomstoring mogen de gedetineerden in gevangenis De Geerhorst in Sittard hun cel niet uit. Vrijdagochtend viel de elektriciteit uit door kortsluiting. Er is meteen een noodaggregaat ingezet, maar nog niet alle systemen werken meteen weer optimaal, waaronder bewakingscamera’s, brandmelders en beveiliging. Dat meldt 1Limburg.

Ook de metaaldetectie en persoonsidentificatie functioneerden aan het begin van de middag nog niet. Dat leidde ertoe dat negen gedetineerden die naar de rechtbank hadden gemoeten, niet uit hun cel werden gehaald. Eén gedetineerde mocht wel naar de rechtbank Roermond worden gebracht. Dat was op speciaal verzoek van het Openbaar Ministerie.

De veiligheid van personeel en gedetineerden kon niet worden gegarandeerd. Daarom mochten de gevangenen om 08.00 uur niet naar de bibliotheek of dagbesteding (waar ze werken, onderwijs volgen of luchten) en geen bezoek ontvangen. Ze mogen hun cel alleen in geval van nood verlaten. In De Geerhorst verblijven zo’n driehonderd gedetineerden.