Hackers hebben volgens computerbeveiligingsbedrijf Kaspersky Lab maandenlang tientallen miljoenen euro’s kunnen stelen van meer dan honderd Amerikaanse, Japanse, Russische en ook Nederlandse banken. Dit gebeurde met behulp van malware waarmee ze in de computersystemen voor internationaal betalingsverkeer konden kijken.
Het beveiligingsbedrijf presenteert maandag het rapport waarin de ontdekking beschreven wordt. Volgens Kaspersky wisten de hackers omgerekend bijna 265 miljoen euro door te sluizen, maar het zou ook drie keer zoveel kunnen zijn. Daarmee zou het een van de grootste bankroven ooit zijn. Het wordt niet bekend gemaakt welke banken door de fraude getroffen zijn.
Kaspersky Lab ontdekte de zaak tijdens een opdracht in Oekraïne. Daar was het bedrijf te hulp geroepen toen eind 2013 in Kiev een automaat spontaan geld begon uit te spuwen. Uit onderzoek bleek daarna dat er een veel groter probleem was. De hackers komen volgens Kaspersky uit China, Rusland en Europese landen. Volgens het bedrijf wisten de hackers via per mail verstuurde malware te achterhalen hoe bij de banken het internationale betalingsverkeer werd verwerkt. Ze deden daarna net of ze in dienst waren bij de banken en konden zo miljoenen euro’s overmaken naar tijdelijke rekeningen in andere landen. Behalve banken zijn ook andere financiële instellingen getroffen. Het gaat om bedrijven in dertig landen, aldus Kaspersky. Vooral Russische instellingen zijn slachtoffer geworden van de hackers.
Vorige week kwam Kaspersky ook al met een rapport over phishing. Deze vorm van internetcriminaliteit neemt enorm toe. Hackers sturen mails die afkomstig lijken te zijn van bekende online-winkels, banken en creditcardmaatschappijen. Vooral de naam van Amazon wordt misbruikt om consumenten geld te ontfutselen.