Haags ziekenhuis onderzoekt inbreuk op dossier realityster

Het Haga-ziekenhuis in Den Haag onderzoekt welke medewerkers ten onrechte het medisch dossier van realityster Barbie hebben bekeken. Mogelijk volgen er sancties zoals ontslag, meldt RTL Nieuws.

Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, werd in januari met spoed opgenomen in het ziekenhuis nadat ze een zelfmoordpoging had gedaan. Haar dossier werd daarna tientallen keren geraadpleegd: ook door medewerkers van wie vaststaat dat deze niet bij de zorg van de patiënte waren betrokken. Het bekijken van medische privégegevens mag alleen als er een medische betrokkenheid is bij die patiënt. De interne richtlijn is door tientallen medewerkers niet nageleefd, stelt het ziekenhuis.

Het ziekenhuis gaat medewerkers die de regels hebben overtreden daarop aanspreken. Werknemers die voor de eerste keer in de fout zijn gegaan, krijgen een waarschuwing. Tegen personeel dat vaker in de fout is gegaan, worden disciplinaire maatregelen getroffen, mogelijk ontslag.

Het Haga-ziekenhuis heeft De Jong van de situatie op de hoogte gesteld en melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.