‘Hackers vormen grote bedreiging voor stroomnet’

De elektriciteitsvoorziening is over een aantal jaar niet meer te verzekeren. Doordat de systemen voor energievoorziening steeds complexer worden, neemt ook de kwetsbaarheid voor cyberaanvallen toe. Daarmee groeit het gevaar van uitval, waarschuwt het Planbureau voor de Leefomgeving in een rapport over digitalisering.

Ook zonder een cyberaanval kan een klein probleem grote gevolgen hebben, staat in het rapport. Het planbureau wil dat de overheid ingrijpt, omdat een omvangrijke stroomstoring zelfs de samenleving kan ontwrichten. Woensdag waarschuwde het cybersecuritybedrijf Symantec nog dat hackers zijn binnengedrongen bij verschillende energiecentrales in de Verenigde Staten en Europa. De hackers lijken gelieerd te zijn aan een overheid en zouden hun controle over de systemen kunnen gebruiken om op bepaalde momenten de stroom te laten uitvallen.

Door de digitalisering kan ook de privacy van burgers in het geding komen, waarschuwt het rapport. Steeds meer bedrijven verzamelen steeds meer gegevens van steeds meer mensen. Overheden maken daar wel regels voor, maar lopen daarbij vaak achter de feiten aan. De grote techbedrijven kunnen de gaten in de regels vinden. en de overheid moet daarom meer ICT-kennis in huis krijgen.

Het planbureau wil dat politiek en samenleving nadenken over ‘wat we echt belangrijk vinden’, zoals ‘privacy, toegankelijkheid, bereikbaarheid, rechtszekerheid’. De overheid kan de ontwikkelingen stimuleren en afremmen als dat nodig is. De onderzoekers benadrukken dat te veel regelgeving ook niet goed is, omdat experimenteren, uitproberen, verbeelding en creativiteit de samenleving vooruit kunnen helpen.