
Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid voor DJI om drones die worden gedetecteerd in de buurt van gevangenissen uit de lucht te halen. Dat antwoordt staatssecretaris Coenradie (Justitie en Veiligheid) op Kamervragen van VVD-Kamerlid Ellian over drones die in december boven de Penitentiaire Inrichting Vught vlogen. Daar is ook de Extra Beveiligde Inrichting gevestigd.
Op 23 december 2024 werden boven de PI Vught volgens Coenradie meerdere drones gesignaleerd. Het aantal is niet met volledige zekerheid vast te stellen, omdat meerdere waarnemingen van de drones ook één drone kan betreffen. Uit veiligheidsoverwegingen wil de staatssecretaris niet ingaan op de exacte vlieglocatie van de gedetecteerde drones. “Na constatering van de drones heeft DJI direct gehandeld door het terrein te controleren en inspecteren op contrabande. Er zijn geen contrabande aangetroffen.”
Volgens Coenradie wordt actief ingezet op het achterhalen van de herkomst van drones, maar de staatssecretaris wil geen landelijke cijfers noemen over het aantal incidenten in 2024 met drones bij gevangenissen. “Deze informatie kan waardevol zijn voor criminelen. Per incident maakt DJI een afweging of er een zogeheten piketmelding volgt waarbij dit incident gedeeld wordt op de website van DJI. Daarbij wordt gekeken naar de ernst en omvang van het incident. In 2024 is er één piketmelding gemaakt van een incident met een drone en gepubliceerd op de website van DJI. Dit betreft het incident op 23 december bij de PI Vught.”
Permanente sluiting luchtruim
Het luchtruim boven de PI Vught is sinds juli 2022 tijdelijk gesloten voor de burgerluchtvaart en drones. Deze sluiting is verlengd voor 2025 en de staatssecretaris heeft een aanvraag ingediend tot permanente sluiting van het luchtruim boven en rondom de PI Vught bij de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Coenradie: “Een luchtruimsluiting betekent niet automatisch dat er geen drones het gebied in kunnen vliegen. Om die reden is er een detectiesysteem voor drones aanwezig en wordt er nauw samengewerkt met veiligheidspartners in de regio om eventuele drones zo snel mogelijk te signaleren en daarop te acteren.”
Bij detectie van een drone hanteert DJI een zogeheten ‘opvolgprotocol’ waar acties uiteen worden gezet om de drone zo snel mogelijk uit het gebied van de luchtruimsluiting te krijgen en de PI te inspecteren op contrabande. DJI heeft echter niet de bevoegdheid om drones te verstoren en/of uit de lucht te halen. Coenradie: “Hiervoor moet DJI een bijstandsverzoek doen bij de politie. DJI wil graag beschikken over deze bevoegdheden. De juridische mogelijkheden worden momenteel verkend.”
In het regeerprogramma staat dat structureel een bedrag van 16 miljoen euro extra beshikbaar komt voor de bestrijding van voortgezet crimineel handelen in detentie (VCHD). Gelet op technische ontwikkelingen van drones zal ‘een belangrijk deel’ van dat geld volgens Coenradie worden ingezet voor het tegengaan van drones.