Kabinet wil verbod op contante betalingen boven 3000 euro

Contante betalingen boven de drieduizend euro moeten verboden worden. Ook gaat Nederland in Europa pleiten voor het afschaffen van het biljet van vijfhonderd euro. Met deze maatregelen willen de ministers Hoekstra (Financiën) en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) witwassen door criminelen aanpakken.

Beide ministers hebben een gezamenlijk plan daarover naar de Tweede Kamer gestuurd. Jaarlijks wordt naar schatting in Nederland zo’n 16 miljard euro witgewassen.

Nu geldt voor contante transacties boven tienduizend euro een meldplicht, maar straks wordt dat een verbod op transacties boven de drieduizend euro. “Winkeliers mogen het bedrag dan gewoon niet meer accepteren”, aldus minister Hoekstra in een reactie tegen de NOS. “We hebben samen met de politie gekeken of dit te handhaven is en de politie is tevreden over deze ingreep. Het helpt echt bij de aanpak van georganiseerde misdaad en witwassen.”

Het verbod op contante transacties boven de drieduizend euro geldt alleen voor ondernemers als winkeliers en garagebedrijven. Als een particulier op bijvoorbeeld Marktplaats iets aanbiedt dat duurder is dan drieduizend euro en er wordt cash afgerekend, geldt het verbod niet. Hiervoor is gekozen omdat er bij bedrijven sprake is van een continu geldstroom, in tegenstelling tot particulieren.

Voor een verbod op het biljet van vijfhonderd euro heeft Nederland de steun van andere Europese landen nodig. Volgens minister Hoekstra doet vooral de georganiseerde misdaad veel betalingen met biljetten van vijfhonderd euro.