‘Kijk bij jonge criminelen naar biologische oorzaken’

Bij de behandeling van jonge criminelen moet meer aandacht komen voor biologische oorzaken. Dat stellen onderzoekers van het ministerie van Veiligheid en Justitie. “Het is een deel van de puzzelstukjes die nodig zijn om menselijk gedrag te verklaren”, staat in hun rapport, meldt de Volkskrant.

Er is veel kennis bijgekomen over de invloed van biologische factoren bij agressie en criminaliteit, maar die wordt bij justitie nog weinig gebruikt, zeggen de onderzoekers van het wetenschappelijk onderzoeksbureau van het ministerie van Veiligheid en Justitie (WODC). Crimineel gedrag wordt tot nu toe vooral toegeschreven aan sociale en psychologische factoren.

Bij jongeren wordt dan bijvoorbeeld gekeken naar hun vrienden, mogelijke problemen op school of drugsgebruik. Maar ook een lage rusthartslag zou een risicofactor zijn voor het ontwikkelen van probleemgedrag. Ook een tekort aan het stresshormoon cortisol zou een factor kunnen zijn; wie er te weinig van heeft, zou minder worden afgeschrikt door een straf.

Biologische factoren zijn niet bepalend voor crimineel gedrag, maar zijn altijd een onderdeel, aldus de onderzoekers. Daarnaast kan onderzoek naar biologische factoren ook voor preventie worden ingezet.