‘Koeriers PostNL kwetsbaar voor criminelen’

Onderaannemers die de pakketten voor PostNL bezorgen, houden zich niet altijd aan de regels. Sommigen vallen ten prooi aan drugshandelaren en witwaspraktijken. De koeriersbedrijven zouden daarnaast belasting en sociale premies ontduiken. Dat schrijft Het Financieele Dagblad op basis van eigen onderzoek.

Volgens vijf betrokkenen waarmee de krant sprak zouden de chauffeurs drugs en wapens vervoeren, al dan niet onder druk van criminelen. PostNL ontkent de misstanden niet. “We zijn een logistiek bedrijf dat middenin de samenleving staat, dus hebben we ook met criminaliteit te maken”, laat een woordvoerder weten aan RTL Z. “Soms gaat het om drugs in pakketjes, soms om fraude met brieven of facturen die eruit gevist worden.” Van de pakketten die het bedrijf bezorgt, is 95 procent afkomstig van webwinkels. De rest van particulieren.

PostNL zegt samen te werken met de justitie en de politie. Laatstgenoemde heeft sinds twee jaar een speciaal interventieteam heeft voor post. Volgens het logistieke bedrijf zijn er geen aanwijzingen dat ondernemers op grote schaal misbruikt worden door criminele organisaties.

Het bedrijf werkt met honderden onderaannemers, waaronder kleine koeriersbedrijven. Die worden wel gecontroleerd op naleving van alle regels, aldus PostNL. En niet alleen door het bedrijf zelf. Vorige week werden honderden bezorgers nog gecontroleerd bij een actie van de politie Breda, in samenwerking met de Belastingdienst.