Korpschef Akerboom wil Europese aanpak van drugs

Korpschef van de Nationale Politie Erik Akerboom pleit voor meer samenwerking in Europees verband bij de bestrijding van drugshandel. Daarbij zou naast de politie ook het bedrijfsleven een rol moeten spelen. Dat heeft Akerboom gezegd tijdens een internationale politietop in Rotterdam.

De korpschef denkt bij samenwerking met bedrijven onder andere aan postbedrijven. Die zouden beter op te bezorgen pakketjes kunnen letten. Door die alertheid zouden dan meer drugszendingen kunnen worden onderschept. Maar ook politiediensten kunnen meer dan ze nu doen. Volgens Akerboom is samenwerking op Europees niveau hard nodig, omdat de drugshandel niet stopt bij de grens. Er moet onder meer harder worden opgetreden tegen georganiseerde criminaliteit en corruptie.

Volgens de korpschef moeten ook drugsgebruikers een belangrijke rol gaan spelen bij de aanpak van criminaliteit. “Je ziet nu veel twintigers en dertigers die doordeweeks erg gezond leven met yoga, smoothies en fitness. Maar in het weekend nemen ze cocaïne en pillen. Op deze manier wordt drugsgebruik genormaliseerd. Van dat imago moeten we af”, zei Akerboom. Drugsgebruikers hebben volgens de korpschef niet in de gaten dat ze een systeem in stand houden dat wordt gekenmerkt door het gebruik van extreem geweld.

Volgens minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat er jaarlijks zo’n drie miljard euro om in de Nederlandse drugshandel. Slechts 10 procent daarvan kan worden opgespoord, aldus de minister die eveneens pleit voor betere internationale samenwerking.