
De maatschappelijke kosten door verkeersonveiligheid zijn veel groter zijn dan gedacht: jaarlijks 27 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van het Kennisinstituut voor Mobiliteit (KiM).
Daarnaast blijkt uit het rapport ‘Kiezen of Delen’ van SWOV dat de doelstelling van het kabinet om in 2030 een halvering van het aantal verkeersslachtoffers te bereiken, ook met aanvullende maatregelen, buiten bereik ligt, meldt het Verbond van Verzekeraars.
In 2018 kwam de berekening van de maatschappelijke kosten door verkeersonveiligheid nog uit op 17 miljard euro. De belangrijkste reden voor de stijging naar 27 miljard euro is dat mensen veel meer waarde zijn gaan hechten aan het voorkomen van verkeersongevallen.
Nul slachtoffers
Het aantal verkeersdoden en gewonden in Nederland is al jaren onverminderd hoog. Zonder aanvullende maatregelen is de halvering van het aantal verkeersslachtoffers in 2030 volgens SWOV ver buiten bereik. En op weg naar nul slachtoffers in 2050 wordt nagenoeg onmogelijk.
Uit eerdere doorrekeningen blijkt dat er de komende dertig jaar nog zeker 15 miljard euro extra nodig is ten opzichte van de huidige budgetten, waarvan ruim 6,5 miljard euro aan investeringen in een verkeersveilige infrastructuur.