KPN: veiligheidsdiensten frustreren 5G

Nederland dreigt een achterstand op te lopen met snel mobiel internet. Daarvoor waarschuwt telecombedrijf KPN. Belangrijke frequenties worden nu door veiligheidsdiensten bezet, meldt de NOS.

Achter de schermen wordt in Europa gewerkt aan de uitrol van een 5G-netwerk. Dat moet sneller en stabieler zijn dan het huidige 4G-netwerk. Onder meer zelfrijdende auto’s moeten van het nieuwe netwerk gebruik gaan maken. De 3,5 GHz band is volgens de Europese Unie de beste frequentie voor 5G, maar in Nederland is die gereserveerd voor de veiligheidsdiensten AIVD en MIVD. Zij gebruiken de frequentieband voor het communicatieverkeer met de satellietschotels in Friesland.

Volgens KPN zijn er geen plannen om deze band beschikbaar te maken voor 5G. KPN waarschuwt dat allerlei digitale innovaties vertraging kunnen oplopen en duurder worden als de frequentieband niet beschikbaar komt. Het ministerie van Economische Zaken benadrukt dat het nog om een consultatieronde gaat en dat de plannen rond de frequenties nog niet vastliggen. Het voornemen is om in 2020 een werkend 5G-netwerk in Nederland te hebben.