Kritiek vakbonden op politie om ‘angstcultuur’

De politieorganisatie gaat niet goed om met interne kritiek en probeert op onjuiste wijze van kritische agenten af te komen. Dat zeggen de vakbonden ACP en NPB naar aanleiding van een reportage van EenVandaag. Het programma heeft een geheime opname in handen van een gesprek binnen de politie. In de opname worden de voordelen besproken van het ontslaan van een agent op medische gronden, waardoor de kosten op het UWV zijn af te schuiven.

In dit concrete geval gaat het om een langer lopend arbeidsconflict, waarbij een mediator werd aangesteld om te bemiddelen tussen een agente en de politie. De mediator zegt, als de agente er niet bij is, tegen het afdelingshoofd dat het voordelig zou zijn om haar om psychische redenen te laten afkeuren.

Politiebond ACP is geschokt door deze zaak: “Het is schandalig, en niet het enige voorbeeld van wanpraktijken tussen de leiding en medewerkers. Kritiek wordt niet geaccepteerd, mensen worden weggepest, er wordt angst gecreëerd en er worden kunstgrepen uitgehaald om iemand de organisatie uit te krijgen”, zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp in reactie op de uitzending.

Volgens de bond staat deze zaak niet op zichzelf. “We weten van onze juristen en gesprekken die we met leden voeren dat er meer gevallen bekend zijn. In veel van die situaties zijn zaken moeilijk te bewijzen, zijn mensen moegestreden en zien zij een gevecht tegen het systeem niet zitten.” Van de Kamp heeft naar aanleiding van de uitzending een spoedoverleg met korpschef Akerboom aangevraagd.

Volgens de Nationale Politie klopt het verhaal niet. “Hoewel we het verhaal op meerdere punten kunnen weerleggen, kiezen we er niet voor om dat via de media te doen. We vinden het niet gepast om als werkgever details over een werknemer bekend te maken als er een arbeidsconflict speelt”, schrijft de politie op de website.