Landelijke aftrap collectief winkelverbod

CCV-directeur Patrick van den Brink geeft woensdag de landelijke aftrap van het collectief winkelverbod bij Primera in winkelcentrum Kanaleneiland in Utrecht. Het opleggen van een winkelverbod is een effectieve maatregel om overlastgevers buiten de deur te houden. Hiermee wordt iemand voor een bepaalde periode de toegang tot de winkel ontzegd.

Een winkelier kan zelf een verbod opleggen of samenwerken met collega-winkeliers in het winkelgebied. In dat laatste geval is sprake van een collectief winkelverbod en mag de dader bij geen van de aangesloten winkels meer naar binnen. Wanneer de eigenaar van een winkelcentrum ook meedoet, geldt het verbod voor het hele winkelcentrum inclusief de buitenruimte.

Het CCV faciliteert ondernemers met een modelprotocol voor een collectief winkelverbod. Dit protocol is goedgekeurd door de Autoriteit Persoonsgegevens. Daarnaast biedt het CCV een registratiesysteem om de winkelverboden in vast te leggen. Winkelcentrum Kanaleneiland in Utrecht is het eerste winkelgebied dat gaat werken volgens het CCV modelprotocol collectief winkelverbod.