Marechaussee zet onbewapende grensbewakers in op luchthavens

De Koninklijke Marechaussee gaat maximaal 120 onbewapende burgers en reservisten opleiden tot grensbewakers en inzetten voor paspoortcontroles op Nederlandse luchthavens. Een woordvoerder heeft dat bevestigd in het Financieele Dagblad. Met de inzet van de extra mensen moeten de drukte en de wachttijd op piekmomenten verlaagd worden.

Komende vrijdag wordt begonnen met de werving. De nieuwe medewerkers krijgen een opleiding van vier weken, die bestaat uit tachtig uur zelfstudie en acht zogeheten ‘contactmomenten’, gevolgd door drie maanden stage. Het betreft een proefproject, dat een vervolg is op een eerder experiment met een ongewapende reservist van vorig jaar.

De politiek heeft al toegezegd dat de Marechaussee in totaal 417 extra volwaardige medewerkers krijgt. De 120 zogenoemde ‘eerstelijnsgrensbewakers’ komen daar bovenop. Zij starten in april in een proefperiode en worden ingezet op Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport.

Door een groeiend aantal passagiers op Schiphol ontstonden in de meivakantie vorig jaar op Schiphol lange rijen bij de incheckbalies, bagage- en paspoortcontrole. Schiphol pleitte toen al voor de extra inzet van marechaussee.