Medio 2019 nieuwe regels voor drones

Er komen nieuwe Europese regels voor drones, die tussen april en juni 2019 moeten ingaan. Drones mogen straks niet hoger dan 120 meter vliegen. Een ingebouwde chip moet voorkomen dat ze in verboden gebieden vliegen. Bestuurders mogen drones pas na controle en toestemming buiten het zicht laten vliegen. De regels zijn dinsdag gepresenteerd tijdens de Amsterdam Drone Week, meldt RTL Nieuws.

De nieuwe regels zijn opgesteld door de EASA, de EU-afdeling die over luchtvaartveiligheid gaat. Nu heeft elke EU-lidstaat eigen regels. De nieuwe eisen hebben vooral gevolgen voor professionele dronegebruikers.

Volgens minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur kunnen drones over een paar jaar veel werk overnemen van mensen. Het gaat om gevaarlijke klussen, zoals inspecties van chemische complexen, slim onderhoud van hoge bruggen en controles bij gaslekken. Het kan zijn dat Nederland daarvoor ook de regels moet aanpassen. In steden als Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven is het bijvoorbeeld helemaal verboden om met drones te vliegen.