Meer geweldsincidenten tegen doktersassistenten

Bijna twee op de drie doktersassistenten hebben de afgelopen twee jaar wel eens te maken gehad met fysiek of verbaal geweld. Ze zijn uitgescholden of geslagen en in een enkel geval bedreigd met een mes, bijl of vuurwapen, zeggen ze in een enquête van de beroepsvereniging NVDA. Bijna duizend van de 26.000 assistenten hebben daaraan meegedaan.

Aanleiding voor het onderzoek was een incident in een huisartsenpraktijk in Venray. Daar werd een doktersassistente door een man bespuugd en bedreigd. Volgens de NVDA wilde de politie aanvankelijk geen aangifte opnemen, omdat er tussen de assistente en haar belager glas zat en er daarom volgens de politie geen sprake was van een doodsbedreiging.

In de peiling zeggen veel doktersassistenten dat geweld veel indruk op hen maakt. Op het moment zelf blijven ze ‘rustig en professioneel’, maar daarna zijn ze van slag. Ze krijgen soms fysiek klachten en voelen zich verdrietig en onveilig.

Geweldsincidenten in huisartsenpraktijken en tegen andere zorgverleners (ambulancepersoneel) zijn niet nieuw. De NVDA geeft al cursussen en workshops. Daar leren doktersassistenten hoe ze op dreigende en gewelddadige situaties kunnen reageren. Rustig blijven en deëscaleren in een vroeg stadium vormen de kern van deze aanpak.