Meldplicht moet veiligheid vergroten tijdens oud en nieuw

De politie is inmiddels begonnen met de voorbereiding op de jaarwisseling. Agenten krijgen gerichte trainingen en speciale brillen en gehoorbeschermers. Dat is nodig, zegt Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen Politie Ambtenaren (GTPA) en vanuit die hoedanigheid ook betrokken bij een zo veilig mogelijk verloop van de jaarwisseling voor de politie.

Om te voorkomen dat raddraaiers tijdens de viering van oud en nieuw de straat op gaan met vaak zwaar en illegaal vuurwerk en zich daarmee regelmatig schuldig maken aan agressie en geweld tegen hulpverleners, pleit Verkuijlen er voor om de bestuurlijke maatregel van een meldplicht meer toe te passen. Bij het betaald voetbal is deze maatregel al gebruikelijk.

De politie slaagde er vorig jaar in om ruim 150 geleverde pakketten met illegaal vuurwerk uit de handel te halen. “Pakketen met illegaal vuurwerk dat de kracht heeft van een aanvalsgranaat. Daarbij komt dat het, anders dan legaal vuurwerk, massa-explosief is. Gaat er een af, dan gaat alles af. Via internet blijft illegaal vuurwerk ons land binnen komen. Onze taak is de mensen zo goed mogelijk te blijven informeren over de gevaren van dit vuurwerk.”