Mensenhandel opgespoord via bankgegevens

ABN Amro, de Universiteit van Amsterdam en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben een nieuwe methode ontwikkeld om mensenhandel op te sporen. Via financiële gegevens waarover een bank beschikt, zoals overboekingen, konden ze arbeidsuitbuiting herkennen, bevestigt ABN Amro na een bericht van dagblad Trouw.

“We hebben ruim twee jaar gekeken naar de omstandigheden van slachtoffers op basis van oude gevallen. En of we zulke omstandigheden in onze systemen kunnen herkennen”, aldus Maria Anne van Dijk in het NOS Radio 1 Journaal. Verdachte patronen worden op deze manier achterhaald. Hierbij wordt bijvoorbeeld gezocht naar bankrekeningen waarop het gestorte salaris meteen volledig gepind wordt. Dit kan erop duiden dat de eigenaar van de rekening het geld moet afstaan. Ook hebben ze gekeken of er meerdere mensen van een bepaalde leeftijd op één adres wonen.

Van Dijk: “Wij combineren dat soort gegevens en krijgen dan een lijst met gevallen waarvan we denken: die voldoen aan de criteria. Daar zou wat aan de hand kunnen zijn.” Die lijst wordt doorgespeeld naar de Financial Intelligence Unit (FIU), een zelfstandige organisatie binnen de politie die ongebruikelijke financiële transacties opspoort.

Het is normaal dat banken informatie afstaan als er onderzoek gedaan wordt naar mensenhandel. Wat dit onderzoek anders maakt, is dat banken nu omgekeerd werken. Zonder directe aanwijzing zoekt de bank met een algoritme overboekingen in het computersysteem.