Minder doden door terrorisme

Opnieuw kwamen vorig jaar minder mensen om bij terreuraanslagen. In 2017 vielen wereldwijd 27 procent minder doden door terrorisme dan het jaar daarvoor. Wel is er een toename te zien in het aantal aanslagen door extreemrechts. Dat blijkt uit het rapport ‘Global Terrorism Index 2018′. Het is het derde jaar op rij dat er een daling te zien is.

De daling komt vooral doordat IS minder actief is geworden. Deze terreurgroep is nog altijd verantwoordelijk voor de meeste terreurdoden, maar het zijn er beduidend minder dan een jaar eerder. Volgens het rapport gaat het om een daling van 52 procent. In Irak vielen vijfduizend minder doden, in Syrië duizend.

Irak en Syrië staan daarmee in de top van tien landen waar de meeste terreurdoden vielen. In dat lijstje staat ook Afghanistan, waar de meeste terreurdoden vielen. Veel doden door aanslagen waren er ook in Nigeria, Somalië, Pakistan, Egypte, Congo, de Centraal-Afrikaanse Republiek en India. De dodelijkste aanslag was vorig jaar op 14 oktober in Somalië. In de hoofdstad Mogadishu kwamen bij een zelfmoordaanslag 588 mensen om.

In Europa daalde het aantal terreurdoden met 75 procent. In zowel West-Europa als de Verenigde Staten is er wel steeds meer zorg om de toename van terrorisme uit extreemrechtse hoek. Er vielen volgens het rapport de afgelopen vier jaar 66 doden door extreemrechtse groeperingen en individuen. Vorig jaar kwamen door aanslagen van extreemrechts zeventien mensen om.