Mogelijk half jaar cel voor smokkelende bezoekers gevangenis

Bezoekers die smokkelwaar zoals mobiele telefoons een gevangenis binnenbrengen, kunnen in de toekomst worden bestraft met maximaal een half jaar cel of een hoge geldboete. Dat staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie.

Dijkhoff maakte in september bekend te werken aan de strafbaarstelling. Het gaat om spullen die op zichzelf legaal zijn, zoals gereedschap, telefoons en tablets, maar waarvan het bezit binnen de muren van de gevangenis verboden is.

Het binnenbrengen van illegale spullen als drugs en wapens kan al worden bestraft, maar dat is moeilijker bij bijvoorbeeld een telefoon. Dan moet eerst worden bewezen dat het gaat om hulp om te ontsnappen of om crimineel handelen. Meestal blijft het daarom bij het ontzeggen van de toegang tot de gevangenis.

In de Tweede Kamer is woensdag gesproken over de veiligheid in de gevangenissen. Een belangrijk punt in het debat is de contrabande binnen de muren van de inrichtingen die tot gevaarlijke situaties kan leiden. Volgens Dijkhoff is het ‘een voortdurende strijd’ om smokkelwaar buiten de inrichtingen te houden. Gedetineerden en criminelen buiten de muren verzinnen steeds nieuwe manieren om spullen binnen te krijgen. Zo worden minitelefoons in een tennisbal over de gevangenismuren gegooid en worden soms drones ingezet.