‘Moordkalender’ in gevangenissen krijgt vervolg

De zogenaamde ‘coldcasekalender’ waarmee gevangenen de politie kunnen helpen bij het oplossen van misdrijven krijgt dit jaar een vervolg. De kalender werd vorig jaar door de politie verspreid in gevangenissen en is bedoeld om tips te krijgen in zaken die op slot zitten. Op de kalender staan ook dit jaar weer 52 cold cases, voor elke week één.

In 2017 werden negen zaken heropend na een tip uit de gevangenis. De gedachte is dat bij gedetineerden relatief veel kennis aanwezig is over gepleegde strafbare feiten. De kalenders komen dit jaar behalve in de gevangenissen ook te hangen in kantoren van de reclassering en is ook online te bekijken op de pagina over cold cases.

De politie besteedt sinds 2017 extra aandacht aan cold cases. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook via de tv-programma’s ‘Cold Case: Dader Gezocht’ en ‘Opsporing Verzocht’. In totaal kwamen afgelopen jaar zo’n achthonderd tips binnen over cold cases, bijna vijf keer meer dan in 2016.

Een van de zaken op de kalender van vorig jaar waarover bruikbare tips binnenkwamen, is de moord op Hans Schonewille. Hij werd in 1999 doodgeschoten op een parkeerplaats in Aarlanderveen. Volgens het coldcaseteam bij de politie heeft de kalender en publiciteit daarover ervoor gezorgd dat mensen met de politie wilden praten. De politie kan nog niet zeggen welke andere cold cases op de kalender zijn heropend, omdat publiciteit het onderzoek zou kunnen schaden.