Muur met Mexico hoeft niet hele grens te beslaan

De Amerikaanse president Trump heeft gezegd dat de muur die gebouwd moet worden op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico mogelijk niet de hele grens hoeft te beslaan. Op plekken met natuurlijke barrières is het geplande bouwwerk niet nodig, vindt hij.

“Er zijn bergen en wilde rivieren en een aantal gebieden zijn zo afgelegen dat daar niet veel mensen zullen oversteken”, aldus Trump aan boord van het regeringsvliegtuig tegenover Amerikaanse journalisten. Volgens de president is een muur met een lengte tussen de 1100 en 1450 kilometer voldoende. De grens tussen de Verenigde Staten en Mexico is ruim 3300 kilometer lang.

Trump vertelde ook dat het belangrijk is dat grenswachten door de muur kunnen kijken, zodat ze gevaren kunnen zien aankomen. De muur met Mexico moet illegale immigratie en drugssmokkel tegengaan en is een van Trumps grootste verkiezingsbeloftes. De president stelt dat Mexico het bouwwerk uiteindelijk zal gaan betalen en heeft het Amerikaanse Congres ruim 1,4 miljard euro gevraagd voor de muur, maar het congres wil daar voorlopig geen geld voor vrijmaken.

Volgens ruwe schattingen zal de muur ruim 17,5 miljard euro kosten. De grens tussen Mexico en de VS heeft op dit moment al 965 kilometer aan barrières, bestaande uit hekken en muren.