Muur tussen VS en Mexico wordt negen meter hoog en ‘moet er leuk uitzien’

De Amerikaanse regering heeft afgelopen weekeinde de eisen bekendgemaakt waaraan de door president Trump beloofde muur op de grens met Mexico moet voldoen. De muur moet in beginsel 9,15 meter hoog worden, en over eigenschappen beschikken waardoor deze niet beklimbaar is met bijvoorbeeld ladders of klimhaken.

Op plaatsen waar de omstandigheden dat toelaten, zou de hoogte kunnen zakken tot een minimum van 5,50 meter, aldus de bouweisen. De muur moet onder de grond doorlopen tot een diepte van minstens 1,83 meter, om het graven van tunnels tegen te gaan. De duizenden kilometers lange barrière moet illegale immigranten en drugskartels buiten de VS houden.

Zo’n zevenhonderd Amerikaanse en buitenlandse bedrijven hebben belangstelling voor de bouw van de muur, waarvan de kosten volgens schattingen kunnen oplopen tot 20 miljard dollar. Bouwbedrijven hebben tot 29 maart de tijd om met voorstellen te komen. Voor de komende twee jaar heeft de regering-Trump er zo’n 4 miljard dollar voor uitgetrokken.

In de voorschriften staat ook dat de muur er plezierig moet uitzien, althans aan de Amerikaanse zijde. “De noordzijde van de muur moet esthetisch aangenaam zijn van kleur, anti-klimmateriaal, et cetera, om consistent te zijn met de directe omgeving.”

Over de beoogde stevigheid van de muur laat de regering geen misverstand bestaan. De barrière moet minstens een uur standhouden voordat er een gat in gemaakt kan worden met drilboren, mokers, snijbranders en ander zwaar gereedschap.