‘Nauwelijks politie op platteland’

Criminelen kunnen in landelijke gebieden ongemerkt hun gang gaan, omdat er nauwelijks politie is. Dat schrijven twaalf commissarissen van de Koning in een rapport. Ze hebben harde kritiek op de Nationale politie.

Het AD schrijft over het rapport. Er zou bij de Nationale politie te veel aandacht zijn voor steden in de Randstad, waardoor agenten van het platteland geplukt worden. “Als je als crimineel carrière wilt maken, doe je er verstandig aan om naar landelijke gebieden te gaan”, schrijven de commissarissen.

Sinds de vorming van de Nationale politie in 2003 kunnen agenten overal worden ingezet. En dat merken ze op het platteland, zeggen de commissarissen. Agenten zouden uit de wijk en van lopende onderzoeken gehaald worden.

Agenten zouden op het platteland ‘alleen nog met zwaailichten’ gezien worden. De politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie willen in het AD niet reageren op het rapport. De Nationale Politie zegt binnenkort wel in gesprek te gaan met de commissarissen van de Koning.