Nederland heeft minste mensen in gevangenis

In Nederland zitten de minste mensen in de gevangenis van Europa. Uit cijfers van de Europese instantie SPACE blijkt dat er per honderdduizend inwoners 53 mensen vast zitten in Nederland. Gemiddeld zaten in 2015 in Europa 115,7 per honderdduizend mensen in de gevangenis. Dat is 7 procent minder dan het jaar ervoor.

In Nederland zitten volgens de cijfers relatief veel mensen vast zonder een definitieve uitspraak van een rechter. 43,4 procent van de gevangenen moet zijn straf nog horen, tegen een Europees gemiddelde van 25,4 procent. Het aantal mensen in de gevangenis in Nederland neemt al jaren af. In de periode 2006 tot 2015 was het zelfs de sterkste daling in Europa, met 44 procent.

Eind december publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek ook cijfers over het aantal mensen in de gevangenissen. Door een andere rekenmethode verschillen die van de cijfers van SPACE, maar de trend is hetzelfde. Zo zijn bij de Europese cijfers niet de mensen die in tbs zitten meegenomen, maar wel de mensen die in vreemdelingenbewaring zitten. Het CBS telt die laatste groep niet mee. Het CBS zei toen dat de daling samengaat met de teruglopende criminaliteitscijfers.