OM: cybercriminelen te weinig voor rechter

Er zijn vorig jaar te weinig verdachten van cybercrime voor de rechter verschenen. Dat schrijft het Openbaar Ministerie (OM) in zijn jaarverslag over 2016. Het jaarverslag werd maandag gepubliceerd.

In het rapport staat dat politie en justitie nog bezig zijn om meer kennis en mankracht te verwerven om cybercrime tegen te gaan. Die ‘noodzakelijke inhaalslag’ verklaart dat er in 2016 te weinig verdachten voor de rechter zijn verschenen. Hoewel het OM vorig jaar 171 verdachten van cybercrime kreeg ‘aangeleverd’, lag de norm op 190. Het aantal aangeleverde verdachten was wel hoger dan in 2014 en 2015.

Volgens justitie moet met betrekking tot cybercrime zowel de aanpak van daders als de hulp aan slachtoffers veranderen. “Cybercriminelen kunnen vanaf elke plek ter wereld in een oogwenk duizenden slachtoffers maken”, aldus het rapport.

Het OM stelt dan ook dat er een ‘zichtbare, integrale en toekomstgerichte aanpak’ nodig is. De focus van die aanpak ligt in eerste instantie op het wegnemen van de dreiging en het stoppen of voorkomen van cybercrime. Ook moet de schade beperkt worden. Waar nodig en mogelijk, wordt er overgegaan tot vervolging van de daders.