Het Nederlandse bedrijfsleven beschouwt cybercriminaliteit, bedrijfsstilstand, het tekort aan arbeidskrachten en het onvermogen om talentvolle medewerkers aan te trekken en te behouden als de grootste risico’s van deze tijd. Van de top tien risico’s zijn er slechts drie deels verzekerbaar.
Andere uitdagingen waar organisaties zich voor gesteld zien, zijn onder andere het tekort aan grondstoffen, stijgende grondstofprijzen en verandering van regelgeving. Dat blijkt uit Aon’s 2023 Global Risk Management Survey. Aon vroeg bijna drieduizend risicomanagers en leiders naar de belangrijkste risico’s en uitdagingen waarmee hun organisaties te maken hebben.
Menselijke fouten
De dreiging van een cyberaanval en datalek wordt niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd als de grootste uitdaging beschouwd. Een op de vijf organisaties is de afgelopen twaalf maanden erdoor geraakt. Meer dan de helft van de cybercriminaliteit zal in de toekomst (voorspeld voor 2025) worden veroorzaakt door menselijke fouten.
Na een jarenlange daling is het aantal aanvallen met gijzelsoftware in de eerste helft van 2023 weer met 176 procent toegenomen. De zorg over het gebruik van AI voor aanvallen en het creëren van malware neemt daarnaast toe. De verwachting is dan ook dat het aantal cyberaanvallen blijft stijgen.
Bedrijfscontinuïteit
In de Nederlandse top tien van risico’s staan veel uitdagingen die impact hebben op bedrijfscontinuïteit, 70 procent van de toprisico’s heeft impact op de bedrijfscontinuïteit. Genoemd worden cyber en het tekort aan personeel, maar ook schaarste van grondstoffen.
De personeelsgerelateerde risico’s (tekort aan arbeidskrachten, onvermogen om talent aantrekken en behouden en verzuim) stijgen het hardst in Nederland en zijn sterk vertegenwoordigd in de top tien.