
Een taakstrafverbod is geen adequate maatregel om agressie en geweld tegen journalisten effectief te bestrijden. Geweld tegen journalisten betreft meestal incidentele, impulsieve uitingen van emotie en komt niet zozeer voort uit rationeel handelen. Daarom kan beter worden ingezet op maatregelen die voorkomen dat er emotioneel geladen situaties ontstaan.
Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Beelden van geweld, een mixed-methods onderzoek naar geweld en agressie tegen journalisten’ van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatie Centrum (WODC). Volgens de onderzoekers zullen maatregelen die uitgaan van de geweldpleger als rationeel handelende actor weinig effect hebben. Zij stellen dat barrières moeten worden opgeworpen die voorkomen dat emoties direct omgezet worden in agressief gedrag.
In een reactie op het onderzoek schrijven minister Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Uslu (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) dat hard wordt opgetreden tegen intimidatie, agressie en geweld tegen journalisten. Het OM eist een fikse strafverhoging bij deze zaken. Ook zijn voor de opsporing en vervolging van geweld en agressie tegen mensen met een publieke taak en journalisten duidelijke richtlijnen, afspraken en normen ontwikkeld. Zaken worden bij de politie en het OM met prioriteit opgepakt.
In het onderzoek is ook gekeken naar de wenselijkheid van een taakstrafverbod bij agressie en geweld tegen journalisten. Bij de ondervraagde journalisten blijkt weinig behoefte te bestaan aan een taakstrafverbod.
In een nieuw wetsvoorstel wordt nog dit jaar wel gekeken naar uitbreiding van het taakstrafverbod bij mishandeling van hulpverleners, zorgmedewerkers, journalisten en eventuele andere beroepsgroepen met een publieke taak.