
Chief Security Officers van Nederlandse bedrijven verwachten in het komend jaar een toename van misbruik van bedrijfsmiddelen of -gegevens en diefstal van intellectueel eigendom door eigen medewerkers.
Dat blijkt uit het World Security Report, dat deze week is gepubliceerd door G4S. Aan het onderzoek namen 1775 Chief Security Officers (CSO’s) uit dertig landen deel. De respondenten werken bij internationaal opererende bedrijven.
Van de Nederlandse respondenten ziet 40 procent misbruik van bedrijfsmiddelen of gegevens als de meest serieuze, interne veiligheidsdreiging voor de komende 12 maanden. Dit percentage ligt hoger dan in andere Europese landen en ruim boven het wereldwijde gemiddelde (35 procent).
Bijna één op de drie Nederlandse CSO’s (32 procent) verwacht in het komende jaar een toename van interne diefstal van intellectueel eigendom. Ook dit percentage is hoger dan in enig ander Europees land. 38 procent van de Nederlandse CSO’s verwacht dat diefstal van bedrijfseigendommen door eigen werknemers in de komende twaalf maanden zal toenemen. Dit percentage ligt eveneens ruim boven het Europese gemiddelde van 28 procent.
Preventie
Om het hoofd te bieden aan de verwachte toename van interne dreigingen, richten veel Nederlandse CSO’s zich op preventieve maatregelen. Hierbij ziet maar liefst 64 procent het opleiden van personeel als hun belangrijkste budgettaire beveiligingsprioriteit voor de komende 12 maanden. Volgens de onderzoekers investeert waarschijnlijk geen enkel ander Europees land zo’n groot deel van zijn fysieke beveiligingsbudget in het opleiden van medewerkers.
Voor de komende vijf jaar verwachten vier van elke vijf (81 procent) Nederlandse respondenten dat het werven van beveiligingsprofessionals een uitdaging zal blijven voor de beveiligingsactiviteiten van hun bedrijf. Het aannemen van nieuw personeel is een prioriteit voor 34 procent van de CSO’s. Dat is iets boven het Europese gemiddelde van 32 procent.
Het efficiënter maken van beveiligingsprocessen is voor 40 procent van de Nederlandse deelnemers de belangrijkste reden om te investeren in nieuwe technologie in de beveiligingsactiviteiten van hun bedrijf. In de komende vijf jaar is ruim een derde (34 procent) van hen voornemens te investeren in AI-technologie (kunstmatige intelligentie) voor inbraakdetectie en -preventie. Bijna 30 procent gaf aan dat het middelen wil vrijmaken voor het aantrekken van beveiligingspersoneel.
Zorgwekkend
“De toename van fysieke dreigingen ‘van binnenuit’ zijn duidelijk zorgwekkend. Het is duidelijk hoe ernstig Nederlandse CSO’s het probleem met interne bedreigingen nemen, gezien de prioriteit die ze hebben gegeven aan het trainen van beveiligingsmedewerkers om signalen voor een dreiging te herkennen en het informeren van andere werknemers over de risico’s en gevolgen”, aldus Vinz van Es, Managing Director van G4S Nederland.
“Goed opgeleide medewerkers, ondersteund door slimme technologie zoals AI, stellen bedrijven en hun leveranciers van beveiligingsdiensten in staat om optimale beveiligingsniveaus te bereiken. In de afgelopen jaren heeft G4S hier al significante stappen in gezet door onder andere de overname van Beveco, een high-end technologiebedrijf met focus op integratie van beveiligings-, veiligheids- en gebouwgebonden systemen.”
Volgens Van Es is de tijd dat een beveiliger twintig schermen tegelijk in de gaten hield voorgoed voorbij. “AI geeft ons de beelden die actie nodig hebben. Dat maakt het werk proactief en voorkomt incidenten. De rol van beveiligingsmedewerker is uitgegroeid tot een van de meest interessante carrières met geweldige toekomstperspectieven.”