Onderzoeksraad gaat vuurwerkramp Enschede niet meer onderzoeken

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat niet alsnog een onderzoek doen naar de vuurwerkramp in Enschede in 2000. De Tweede Kamer had daar om gevraagd, maar volgens de OVV heeft een dergelijk onderzoek weinig zin.

Vertrekkend voorzitter Joustra schrijft aan de Kamer dat de raad niet is bedoeld voor historisch onderzoek. De OVV komt in actie binnen afzienbare tijd na een voorval, niet negentien jaar na dato. Na zoveel jaar kan de raad niet meer zelfstandig onderzoeksinformatie verzamelen. “Vaak wordt na een ernstig voorval in de loop der tijd regelgeving aangepast, gaat vluchtige informatie verloren en veranderen betrokkenen van functie of zijn zij niet meer beschikbaar”, aldus Joustra.

Aanleiding voor de Kamer voor nieuw onderzoek was het rapport van klokkenluider Paul van Buitenen. Volgens hem wordt de werkelijke oorzaak van de ramp, waarbij de wijk Roombeek grotendeels werd verwoest, al jaren verbloemd. De rol van de overheid moest worden weggepoetst, zo stelt Van Buitenen. In plaats daarvan kreeg vooral het bedrijf SE Fireworks de schuld. Bij dat bedrijf zou te zwaar vuurwerk opgeslagen hebben gelegen.