Onscherpe bewakingsbeelden vaak onbruikbaar voor politie

De helft van de opnamen die in winkels met bewakingscamera’s worden gemaakt, is onbruikbaar bij de opsporing van overvallers en winkeldieven. Dat zegt de landelijk overvalcoördinator van de politie, Jos van der Stap, naar aanleiding van berichtgeving in het AD. Winkeliers schaffen vaak kwalitatief camera’s van mindere kwaliteit aan, waardoor de beelden te korrelig zijn of slecht belicht.

Ook zijn camera’s nogal eens verkeerd geïnstalleerd. Van der Stap: “Dan zie je beelden waarop je alleen een petje ziet. Als de camera lager had gehangen, heb je een beter beeld van de dader.” Volgens de overvalspecialist kan de winkeleigenaar met een investering van duizend tot 1500 euro al een veel betere camera laten installeren.

Hij pleit ook voor het bevestigen van een bewakingscamera aan de buitengevel. “Dat helpt vaak goed, omdat overvallers hun masker pas opzetten op het moment dat ze de winkel binnenkomen.” De camerabeelden kunnen in de rechtszaal alleen als bewijs dienen als de rechter de overvaller duidelijk kan identificeren op de opnamen.