Opbrengst plofkraken gemiddeld ruim een ton

De opbrengst van plofkraken op geldautomaten bedraagt gemiddeld ruim honderdduizend euro en soms zelfs meer. Dat blijkt uit tientallen uitspraken van rechters, die zijn geïnventariseerd door het AD. De werkelijke schade is niet bekend, omdat niet alle daders worden opgepakt.

Daders worden steeds vaker gepakt, nu de politie een zeer hoge prioriteit geeft aan plofkraken. Zo werden afgelopen jaar de straffen verhoogd. Recent werd een bendeleider veroordeeld tot een celstraf van tien jaar. De straffen vallen hoger uit als er levens in gevaar zijn gebracht. Voor criminelen blijven geldautomaten aantrekkelijke doelwitten, omdat de buit vaak zeer hoog is. De grootste buit werd behaald in Enschede, waar in maart 2016 plofkrakers er met 227.520 euro vandoor gingen. In Twello bedroeg de buit in september 2016 205.000 euro.

De politie en de banken maken meestal niet bekend wat de buit is. Bij rechtszaken komt dit soms wel ter sprake. De banken proberen het geld terug te vorderen op de criminelen, evenals de bij de plofkraak aangerichte schade, die niet zelden groter is dan het buitgemaakte geld.

In 2016 werden in totaal 111 geldautomaten opgeblazen en in 2017 waren dat er 62. De teller staat in 2018 op 35.