Ophef over oefening met ‘school shooting’ op school in Drenthe

Het Alfa-college in Hoogeveen speelt volgende week een ‘school shooting’ na, een waarheidsgetrouwe oefening waarbij een verdachte dreigend door het gebouw loopt. De oefening is georganiseerd door de school en de politie, maar krijgt kritiek van ouders en leerlingen. Die laatste vinden dat er onnodig angst wordt gezaaid.

De studenten moeten tijdens de oefening in de klaslokalen blijven en zich verstoppen met de deur op slot. Verschillende ouders en leerlingen vinden dat de oefening niet door moet gaan. “Moeten scholieren straks in doodsangst leven, omdat ze zich realiseren dat dit zomaar kan gebeuren?”, zegt een van de ouders tegen RTV Drenthe. “Terwijl de kans in ons land heel klein is. Dit is geen Amerika.”

De directie van de school stelt al jaren bezig te zijn met brand- en ontruimingsoefeningen voor potentiële rampen. “Tijden veranderen. Samen met de hulpdiensten denken wij dat het heel verstandig is om in ieder geval na te denken over hoe je reageert als dit zou gebeuren. De oefening is een simulatie. Dit is ook geen Amerika. En tegelijkertijd zie je dat hier ook soms verwarde mensen op straat mensen neersteken.”

Studenten van de opleiding Openbare Orde en Veiligheid hebben de oefening samen met de politie voorbereid. Via de omroepinstallatie zal de oefening aangekondigd worden, waarna studenten en docenten de aanwijzingen moeten opvolgen.

“Vorig jaar hebben we een vergelijkbare oefening gedaan op de NHL in Leeuwarden”, zegt een woordvoerder van de politie Noord-Nederland tegen RTV Drenthe. “Toen was er ook een arrestatieteam bij. In dit geval is het een kleine oefening, die we drie keer doen in verschillende gebouwen en die steeds een kwartier duurt.” De politie spreekt over een normale oefening, die de term ‘school shooting’ niet verdient.