Twee mannen van 56 en 29 jaar uit Pakistan, een religieus leider en een politiek leider, riepen de afgelopen jaren hun volgelingen op om Tweede Kamerlid Geert Wilders te vermoorden. Het Openbaar Ministerie eiste maandag 14 en 6 jaar cel tegen hen.
De 56-jarige verdachte is een religieus leider die in Pakistan aanzien geniet. Niet alleen heeft hij de wens uitgesproken dat Wilders ooit opgehangen zou worden, ook sprak hij een fatwa over hem uit – een islamitisch religieus edict, in dit geval om het Kamerlid te doden.
De 29-jarige verdachte is leider van een politieke partij in Pakistan. Nadat vorig jaar in Nederland een Pakistaan werd veroordeeld voor het uitloven van een beloning voor het doden van Wilders, riep hij op dat hijzelf of zijn publiek die taak nu op zich moesten nemen.
Uitlokking moord
Volgens het OM heeft de 56-jarige verdachte zich schuldig gemaakt aan een poging tot uitlokking moord, waarvoor gevangenisstraffen tot 20 jaar kunnen worden opgelegd. De officier van justitie merkte op zitting op dat verdachte zijn uitlatingen meerdere keren heeft herhaald over een langere periode en ook steeds concreet benoemde wat er moest gebeuren: ophanging of onthoofding. Daar komt nog bij de fatwa die hij uitsprak, dat blijft staan tot het is uitgevoerd. Van de fatwa gaat dus een dreiging uit die niet meer weggaat.
De 29-jarige verdachte heeft zich volgens het OM schuldig gemaakt aan opruiing tot of bedreiging met een terroristisch misdrijf. Daarvoor kunnen straffen tot 8 jaar cel worden opgelegd. In een speech verwees hij naar de uitspraken van de vorig jaar veroordeelde Pakistaan.
Bij verstek
Het OM heeft de verdachten gedagvaard en via een rechtshulpverzoek aan Pakistan verzocht die dagvaardingen aan de verdachten uit te reiken. Dit is niet gebeurd. Verdachten zijn niet verschenen op zitting, noch heeft een advocaat zich namens hen gemeld. Het OM heeft in elk geval voldaan aan de wettelijke inspanningsverplichting om verdachten van hun strafzaak op de hoogte te brengen. Verdachten worden daarom bij verstek vervolgd. Over een week, op 9 september, doet de rechtbank uitspraak.