Vervoersbedrijven gaan zelf zware overtreders beboeten. Het gaat om een bedrag van minstens 313 euro, die de bedrijven als schadevergoeding in rekening brengen boven op de straf die Justitie geeft voor geweld, vandalisme en bedreiging in bussen, trams en treinen, schrijft De Telegraaf.
Connexxion en Keolis zeggen in de krant dat zij komende week beginnen met deze boetes. In de regio Utrecht is al een proef gedaan bij de vervoerder U-OV en die was een succes. Een derde van de medewerkers in het openbaar vervoer wordt wel eens bedreigd, een kwart van de reizigers krijgt te maken met lastigvallen, bedreiging, beroving of mishandeling, citeert De Telegraaf uit een onderzoek van kenniscentrum CROW. Jaarlijks worden ruim tweeduizend zware overtreders strafrechtelijk vervolgd.
De boetes worden geïnd door een bedrijf dat gespecialiseerd is in het incasseren van schadevergoedingen bij overtredingen, de zogeheten Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling (SODA). Volgens dit bedrijf, dat ook boetes int voor supermarkten, is de agressie na de proef in de regio Utrecht op sommige plaatsen gehalveerd en gaat een derde van de overtreders niet nog een keer over de schreef. De directeur benadrukt dat er pas boetes worden opgelegd bij ernstige overtredingen of als iemand onhandelbaar is. Een zwartrijder die meewerkt, hoeft dus geen extra schadevergoeding te betalen.
Bedrijven kunnen schadevergoedingen opleggen via het civiel recht. Veel supermarkten doen dat bij winkeldiefstal. Als een overtreder niet akkoord gaat, moet uiteindelijk de rechter erover beslissen. De boete is dus niet gelijk definitief.