Overheid helpt banken met checklist voor opsporen fraude

Overheid helpt banken met checklist voor opsporen fraude

De overheid wil dat banken, accountants, trustkantoren en fiscalisten meer doen om fraude en corruptie in hun systemen op te sporen. In het FD wordt een checklist aangekondigd, die financiële instellingen met een meldplicht moet helpen om duistere geldstromen makkelijker te detecteren.

Die lijst met 72 aanwijzingen komt van de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU). Dat is de financiële inlichtingendienst van de overheid die ongebruikelijke transacties verzamelt en analyseert. De informatie gaat vervolgens naar het Openbaar Ministerie en de Fiod, de anti-fraudedienst van de Belastingdienst.

Een bekende zaak die met behulp van de FIU is rondgekomen is het grote witwasonderzoek waarin ING voor 775 miljoen euro strafvervolging afkocht. Uit dat onderzoek bleek onder meer dat er via rekeningen van ING miljoenen dollars aan steekpenningen aan de dochter van de president van Oezbekistan waren betaald. ING kreeg de boete, omdat de bank nalatig was geweest bij het melden van verdachte transacties.

De FIU vraagt financiële bedrijven met de nieuwe anticorruptielijst nog nadrukkelijker om informatie over transacties die duiden op bijvoorbeeld steekpenningen. Zo staat er in de lijst dat steekpenningen zelden rechtstreeks gaan naar degene voor wie het geld bedoeld is, maar eerder naar familieleden of medewerkers.