‘Overheid krijgt geen greep op Fox-IT in conflict over staatsgeheimen’

De Nederlandse overheid en het cybersecuritybedrijf Fox-IT kunnen het niet eens worden over maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de staat invloed krijgt over toekomstige overnames en bestuurswijzigingen bij het bedrijf.

Het van oorsprong Nederlandse Fox-IT kwam twee jaar geleden in Britse handen. Omdat het bedrijf veel staatsgeheimen beveiligt, wil de overheid ervoor zorgen dat de meest gevoelige delen van de firma niet plotseling opnieuw verkocht kunnen worden. Maar daar kunnen het ministerie van Defensie en Fox-IT het voorlopig niet over eens worden, aldus NRC Handelsblad. Het ministerie vertelt aan de krant dat Fox-IT nog verschillende bezwaren heeft tegen de maatregelen die de overheid voorstelt.

Fox-IT heeft alle staatsgeheime activiteiten ondergebracht in het losse bedrijfsonderdeel Fox Crypto. Het ministerie wil zeggenschap over dit onderdeel, zodat het niet zomaar kan worden verkocht, gefuseerd, of voorzien van nieuwe bestuurders. Mocht er toch sprake zijn van een verkoop, dan wil het ministerie als eerste de aandelen kunnen opkopen.

Vooralsnog zou Fox-IT zich niet kunnen vinden in deze eisen. Het bedrijf zou alleen bereid zijn om de militaire inlichtingendienst MIVD te informeren als een verkoop ophanden is. Over de andere eisen wordt nog onderhandeld.