Overheid wil meer grip op beveiliger staatsgeheimen

De overheid probeert invloed te krijgen in Fox-IT, een bedrijf dat Nederlandse staatsgeheimen beveiligt. Volgens NRC Handelsblad is de ambtelijke top geschrokken en overvallen door de overname van Fox-IT door het Britse bedrijf NCC, eind 2015. De vrees bestaat dat de Britse geheime dienst toegang krijgt tot gevoelige informatie, meldt de NOS.

NRC heeft met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur documenten opgevraagd waaruit blijkt dat Nederland de greep op Fox-IT wil verstevigen. Als het bedrijf niet akkoord gaat met de voorstellen dan kan het bedrijf staatsopdrachten kwijtraken.

Fox-IT moet van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst MIVD alle lopende en nieuwe overheidsopdrachten onderbrengen bij dochter Fox Crypto. Dat mag niet meer worden verkocht, fuseren, splitsen of ontbonden worden of nieuwe bestuurders krijgen zonder dat het ministerie van Defensie daarvoor toestemming heeft gegeven. De overheid wil een eerste recht op koop van aandelen en het ICT-systeem moet worden gescheiden van de rest van het bedrijf. Een andere eis is dat de NCC-directie en -medewerkers geen toegang krijgen tot de staatsgeheimen.

Volgens NRC Handelsblad is Fox-IT bereid mee te werken met het ministerie van Defensie, maar is er nog geen akkoord.