Particuliere experts willen verdachte sterfgevallen onderzoeken

Een particulier team van deskundigen wil nabestaanden helpen door onderzoek te doen naar verdachte sterfgevallen. Volgens de initiatiefnemers zien de officiële autoriteiten misdrijven te vaak over het hoofd.

Jaarlijks overlijden naar schatting meer dan honderd mensen zonder dat duidelijk is wat de doodsoorzaak is. Nabestaanden die de dood van een familielid of vriend niet vertrouwen, kunnen een zaak aanmelden bij het team. Daarin zitten oud-rechercheurs, advocaten, forensisch pathologen en andere onderzoekers die de dossiers willen bekijken.

Vroeger liet het Openbaar Ministerie vaker sectie uitvoeren dan tegenwoordig. In 2015 slechts 279 keer, tegenover 617 keer in 2005. Volgens onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) komt dat doordat er bij twijfel over de doodsoorzaak minder vaak tot autopsie wordt overgegaan.

De initiatiefnemers van het project ‘Doodsoorzaak: Onbekend’ willen met hun particuliere onderzoek aantonen dat er misdrijven worden gemist. Als dat inderdaad aangetoond kan worden, moet de politiek maatregelen nemen, vinden ze.