Pathé voor miljoenen opgelicht door nepmails

Bioscoopketen Pathé is slachtoffer geworden van zogenoemde ceo-fraude, waarbij meer dan 19 miljoen euro is buitgemaakt. Criminelen deden zich voor als directeuren van het Franse hoofdkantoor en stuurden e-mails naar de Nederlandse directie met het verzoek om geld over te maken.

Dat melden Quote en het FD op basis van een vonnis van de rechter over de zaak. Zo werd aan de directie gevraagd om achthonderdduizend euro over te maken om een overname in het buitenland te bekostigen, met het dringende verzoek niemand op de hoogte te stellen van de transacties om concurrenten de wind uit de zeilen te nemen. In de mail werd tevens verzocht om het contact strikt via de e-mail te doen. De Nederlandse directie van Pathé had zijn twijfels, maar werkte toch mee.

Na de eerste transactie vroegen de fraudeurs om steeds grotere bedragen. In de tweede transactie werd bijna 2,5 miljoen euro overgemaakt, in de twee transacties die volgden nog eens 11 miljoen. In een kleine drie weken tijd werd er in maart dit jaar bij elkaar een geldbedrag overgemaakt van 19,2 miljoen euro.

Omdat er te weinig geld was om over te maken, moest de Nederlandse directie een aanvraag indienen bij een zogeheten cash-pool van het Franse moederbedrijf. Toen het echte hoofdkantoor in Frankrijk contact opnam, werd duidelijk dat er sprake was van ceo-fraude.

Beide topfunctionarissen, onder wie de financieel directeur, zijn na de ontdekking ontslagen. De laatste heeft zijn ontslag aangevochten bij de kantonrechter. Die oordeelde dat de fraude geraffineerd was en dat de financieel directeur tot december moet worden doorbetaald. Uit het vonnis bleek hoe grootschalig de fraude was.