Politie geeft fouten toe bij optreden voor Ajax-Juventus

Politie geeft fouten toe bij optreden voor Ajax-Juventus

De politie heeft afgelopen week fouten gemaakt tijdens het optreden rond de wedstrijd Ajax-Juventus. Dat is de conclusie van het eerste overleg van de Amsterdamse driehoek over afgelopen woensdag. De inzet van twee waterkanonnen zou voor een ‘onbedoelde provocatie’ hebben gezorgd, melden burgemeester Halsema, de politie en het Openbaar Ministerie in een persbericht.

Halsema maakte eerder al bekend dat er een onderzoek naar het politieoptreden komt. Toen Ajax-fans bij de Johan Cruijff ArenA fakkels afstaken, wat vooraf door de Amsterdamse politie verboden was, greep de ME in. Daarbij werden onder meer waterkanonnen en politiepaarden ingezet om supporters uiteen te drijven.

De supportersvereniging noemde de politieactie ‘buitenproportioneel’ en sprak van uitlokking door de politie. De driehoek gaat in gesprek met ‘vertegenwoordigers van de Ajax-aanhang’.

Op andere plekken in Amsterdam waren agenten druk met groepen gewapende Italiaanse supporters. Tientallen mensen werden gearresteerd. Acht agenten raakten gewond.